SEO Nedir?
SEO Search Engine Optimization açılımının kısaltılmasıdır ve arama motoru optimizasyonu anlamına gelir ancak bu yüzeysel tanımdan daha fazlasına ihtiyacımız var. SEO mevcut web sitesini arama motorları için düzenlemek ve arama sonuçlarında üst sıralarda listelenmek için yapılan çalışmalara genel olarak verilen isimdir. SEO okunuşu itibari ile 3 harften oluşuyor olması genellikle yapılan çalışmaların basit ve yüzeysel olduğu gibi bir anlam karmaşası yaratmaktadır. Ancak SEO On-Page, Off-Page ve Teknik olarak 3 ayrı kısma ayrılır ve her kısım için ayrı ve titiz bir çalışmaya gerek duyulur. SEO çalışmasının amacı arama motorları tarafından sitenin daha iyi okunduğunu ve anlaşıldığından emin olmaktır.
Örneğin “Kütahya Tasarım” aramasında sitenizin sonuçlarda ilk sıraya çıkması için yapılan çalışmalar bütününe SEO denir.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO köklü çalışmalar isteyen ve ne yazık ki tek bir noktadan yapılacak bir çalışma değildir. SEO On-Page, Off-Page ve Teknik olarak üç kısma ayrılır. Sırası ile SEO çalışmalarında yapılan işlemler;
Teknik SEO Çalışması: Teknik SEO çalışması sitenin server side olarak adlandırılan son kullanıcının kesinlikle görmediği yerde bulunan kaynak kodları ve hizmet dağıtımı gibi teknik noktaların iyileştirilmesi ve standartlara uygun haline getirilmesi için yapılan çalışmadır. Bu çalışmada kullanılan script üzerinde yer alan hatalar, standart dışı alanlar, olması gereken ancak daha önce fark edilmeyen standartların web sitesi yazılımı üzerinde gerçekleştirilmesi için yapılan çalışmadır. Bu çalışmaya başlamadan önce web sitesi üzerinde manual olarak analizler yapılır ve SEO Uzmanı tarafından analiz sonuçları değerlendirilerek ihtiyaçlar tespit edilir ardından SEO Uzmanı ve bir yazılımcı ile sunucu tarafında yer alan kaynak kodlar üzerinde düzenlemeler gerçekleştirilir. Bu düzenlemeler sırasında mevcut kaynak kod güncellenir, düzenlenir, yeni kaynak kodlar eklenir ya da eski kaynak kod üzerinden bazı çıkarmalar yapılır. Amacı Google botların siteyi olması gerektiği gibi görmesi ve istenilen anahtar kelimeler ile yapılan Google aramalarında üst sıralarda listelenebilmek. Ortalama olarak bu işlem scripte göre değişmek ile birlikte 5 ile 30 gün arasında sürmektedir.
On-Page SEO Çalışması: On-Page çalışmaları isminden de anlaşılacağı gibi sayfa üzerinde yapılan çalışmalardır. Bu çalışmaların büyük bir bölümünü son kullanıcı (siteyi ziyaret eden ziyaretçi) görmektedir. Bu çalışmalarda sayfalarda kullanılan H etiketleri, yazılı içeriklerin yerleşimi, anahtar kelime yerleşimi ve yoğunluğu, görsel içeriklerin SEO standartlarına göre düzenlenmesi, yerleşimin Google botlar ve son kullanıcı için düzenlenmesi çalışmalarına verilen isimdir. Bu çalışmalar SEO çalışmasının ana olgularından birini oluşturmaktadır. Çünkü hedef anahtar kelimelerde üst sıralarda listelenebilmek için ya en iyisi olmak zorundasınız ya da rakiplerinizden daha iyi olmalısınız. Bu çalışmalardan önce rakipler analiz edilir ve rakip analizi ile birlikte SEO Uzmanı sayfa üzerinde On-Page SEO Optimizasyonlarını gerçekleştirir. Bu çalışmanın süresi sayfa sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu çalışma sırasında SEO Uzmanı içerik editörü, grafik tasarımcı ve yazılımcı ile birlikte çalışmaktadır.
Off-Page SEO Çalışması: Markanın ya da web sitesinin bilinirliği çalışmasına verilen isimdir. Off-Page SEO çalışmaları site üzerinde yer alan sayfalardan tamamen bağımsız, aksine site ve sayfanın internetin diğer mecralarında referans, kaynak olarak gösterilmesidir. Siteye verilecek olan referans linkler, sosyal medya hesapları üzerinde yapılan paylaşımlar, üçüncü parti sitelerde yapılan tanıtımlar ve bu tanıtımlarda kullanılan dil, verilecek olan linkin hedefi, alınacak linkin kalitesi gibi işlemlerin tamamı off-page SEO çalışmaları içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmanın bir süresi yoktur teknik ve on-page çalışmalar bittikten hemen sonra başlar ve durmadan sürekli olarak devam eder. Sürekli olarak yeni referans linklere sahip olmak, sosyal medya paylaşımlarının etkileşimlerinin devamlılık arz etmesi ve sürekli olarak artması gibi amaçlar doğrultusunda sürekli bir çalışma gerektirir. SEO Uzmanı bu çalışma sırasında bir içerik editörü ve bir grafik tasarımcı ile birlikte çalışmaktadır.
SEO Analizi
SEO analizi iki kapsamda yapılmaktadır. Öncelikle kendi sitemiz için yapılan SEO analizi yapılmaktadır. Bu analiz ile mevcut standartların hangilerinin karşılandığını ve hangileri konusunda çalışmalar yapılmasının gerektiği bu SEO analizi sonucunda ortaya çıkar. Bu analiz SEO Uzmanı tarafından incelenir ve bir SEO çalışma stratejisi belirlenir. Bu strateji siteden siteye değişmektedir. Bazı projelerde on-page çalışmalara gerek yokken bazı projelerde öncelikli olarak on-page çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ardından yapılan SEO analizi rakiplere ve hedef anahtar kelimelere yapılmaktadır. Bu analizlerde amaç rakiplerin hedeflediği anahtar kelimelerin tespiti, rakip sitelerde yapılmış olan on-page çalışmaların listelenmesi işlemleridir. Bu analizler sonucunda rakiplerden daha iyi olmak adına çalışmalar en iyisi olana kadar devam eder.
Başarılı Bir SEO Çalışması Nasıl Olmalı?
Planı ve stratejisi olmayan her SEO çalışması başarısız olmaya mahkumdur. SEO çalışmalarında başarıyı yakalayabilmek için en öncelikli olarak hedef sonu stratejisinin belirlenmesi olmazsa olmazdır. Normal bir web sitesi için maksimum ziyaretçiyi çekmek olan hedef sonu stratejisi bir e-ticaret sitesi için ziyaretçi sayısından bağımsız olarak mevcut ziyaretçi sayısında gerçekleşen satışları arttırmak olması gerekmektedir. Tabi ki projeden projeye, hizmetten hizmete ve hatta üründen ürüne bu hedef sonu stratejisi değişiklik gösterir. Örneklendirmek gerekirse XXX markalı bir ürünün hem satışını hem de teknik servis hizmetini veren bir firma satış başına yaptığı kar ile teknik destekten elde ettiği kar arasında farklılıklar vardır. Bir çok teknik destek hizmeti sağlayan firma satışlardan elde etmekte olduğu kardan çok daha fazlasını teknik destek hizmetlerinden elde etmektedir. Bu tarz bir işletme için oluşturulacak strateji öncelikle ürünü satmaktan ziyade verilen teknik servis hizmetinin olabildiğince çok ziyaretçi tarafından bilinir olmasıdır. Bu nedenle hedef sonu stratejisi her projeye göre değişkenlik göstermektedir.
SEO Fiyatları
SEO çalışmaları için fiyatlandırma rekabet, anahtar kelime, sektör oyuncularına göre belirlenmektedir. Her site ya da proje için yapılacak SEO çalışması aynı değildir. Her script üzerinde çalışmaların kolaylığı ve esnekliği ile de SEO çalışmalarının fiyatlandırması değişkenlik göstermektedir.
Sizde markanızı, ürününüzü ya da hizmetinizi Google arama sonuçlarında üst sıralarda görüntülenmesini istiyorsanız lütfen bizimde iletişime geçin. İletişime geçmek için buraya tıklayabilir, iletişim formunu doldurabilir ya da bizimle mail, telefon, WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.